Czysta woda w kuchni to podstawa, przydaje się do mycia naczyń oraz przede wszystkim do przygotowania posiłków. W związku z czym niewątpliwie bardzo ważne jest by była odpowiednio czysta i zdatna do spożycia. Co prawda woda lecąca z kranu w Polsce w większości przypadków nadaje się do spożycia, to jednak zaufanie społeczeństwa to jej jakości bywa różne. Dlatego bardzo polecane jest zastosowanie filtru na kran, który eliminuje chlor, metale ciężkie oraz inne potencjalnie szkodliwe substancje. Na co zwrócić uwagę planując zakup filtru do wody na kran w kuchni? Sprawdźmy.

Filtry do wody

Na rynku istnieje wiele różnych rozwiązań filtrujących wodę. Stosowane są np. podszawkowe filtry lub baterie filtrujące oraz filtry na kran. Jako że najpopularniejszym rozwiązaniem jest filtr na kran to właśnie na tym skupiamy się w niniejszym artykule. Filtr na kran jest niewielkim urządzeniem montowanym bezpośrednio do wylewki baterii. Jest to urządzenie proste w użyciu, które spełnia swoją funkcje i jednocześnie wygląda całkiem estetycznie.

Z reguły filtry na kran to tak zwane filtry mechaniczne ora węglowe. W przypadku mechanicznego filtru woda przechodzi przez siateczkę, na której zatrzymywane są większe nieczystości (np. drobinki piasku), natomiast filtr węglowy wyposażony w aktywny węgiel absorbuje potencjalnie szkodliwe związku organiczne, chlor oraz metale ciężkie. Po prawidłowo przeprowadzonej filtracji węglowej woda jest smaczna, bez wyraźnej woni oraz co najważniejsze zdrowia i zdatna do spożycia.

Dlaczego filtr do wody w kuchni?

Filtry do wody z kranu najczęściej jest montowany właśnie w kuchni. Ciężko się temu dziwić, w końcu wodę z kuchennego kranu wykorzystujemy do przygotowywania kawy, herbaty oraz posiłków. Ponadto, woda jest wykorzystywana do mycia naczyń, z których spożywamy posiłki. Czystsza i zdrowsza woda lecąca prosto z kranu to duża wygoda. Poza wygodą jest to jednocześnie ogromna oszczędność. Stosowanie wody butelkowanej (nawet tylko do spożycia o myci naczyń nie wspominając) wiąże się z nieporównywalnie większymi kosztami.