Strona głównaUncategorizedJak zwalczyć mączniaka prawdziwego na jabłoniach?

Jak zwalczyć mączniaka prawdziwego na jabłoniach?

Chociaż mączniaki nie zabijają swoich żywicieli, z pewnością mogą znacząco osłabić roślinę oraz przyczynić się do zmniejszenia plonów.

Dotyczy to zwłaszcza mączniaka prawdziwego jabłek i innych drzew oraz krzewów owocowych i warzywnych.

Jak wygląda mączniak jabłoni

Mączniak prawdziwy atakuje zarówno uprawiane, jak i dzikie jabłka i występuje we wszystkich regionach świata. Mączniak prawdziwy zawdzięcza swoją nazwę białym zarodnikom wytwarzanym przez grzybnię. Choroba na jabłkach atakuje praktycznie każdą część rośliny, czyli pąki, kwiaty, nowe pędy, liście i owoce. Choroba może być na tyle poważna, że nie powstają prawidłowe owoce, lub nie ma ich wcale. Chociaż zastosowanie fungicydów jest standardową metodą leczenia, istnieją również inne praktyki kulturowe, które mogą pomóc w kontrolowaniu tej choroby.W przeciwieństwie do większości infekcji grzybiczych, zarodniki mączniaka prawdziwego nie wymagają wilgoci do kiełkowania, dlatego ta infekcja jest znana jako choroba suchej pogody. Jeśli twoje drzewo jest zainfekowane, pierwszą rzeczą, jaką zauważysz, jest opóźnienie w otwarciu zainfekowanych pąków na wiosnę. Następnie liście i kwiaty pokrywają się zarodnikami grzybów, które wyglądają jak jasnoszary lub biały proszek, a porażone liście zwijają się w górę. Infekcja może pokryć obie strony liści i pędy drzew. Kwiaty rozwijają się nieprawidłowo, są zwykle zielonkawobiałe i nie produkują owoców. Zarodniki mączniaka prawdziwego są łatwo znoszone przez wiatr i powodują wtórne infekcje na nowych pędach, liściach i owocach.Infekcje zwykle występują w nocy w temperaturze od 18 do 26 stopni Celsjusza, gdy wilgotność względna przekracza 70% i jest to powszechne na dolnej powierzchni liścia. Choroba mączniak jabłoni na liściach pojawia się najpierw na dole i może wyglądać jak plamy na wierzchołkach liści. W miarę upływu czasu zainfekowane tkanki nabierają klasycznego srebrno-szarego wyglądu mączniaka prawdziwego. Zakażone owoce będą miały przebarwienia i siateczkowaty czerwonawo-brązowy kolor, mogą być również zniekształcone lub skarłowaciałe.

________________________________________________________________________
ARTYKUŁ SPONSOROWANY | Drogi czytelniku powyższy artykuł może być materiałem reklamowym (artykułem sponsorowanym), który został napisany lub zlecony przez reklamodawcę. 

Więcej artykułów

Popularne