Strona głównaOgródJak przygotować grill gazowy do sezonu?

Jak przygotować grill gazowy do sezonu?

Rosnąca temperatura na zewnątrz nie tylko wpływa na poprawę humoru, ale także sprawia, że coraz więcej czasu spędzamy w ogrodzie, na tarasie czy działce. W tym okresie sięgamy również po nasze zakonserwowane po zimie grille. W końcu aromat grillowanych potraw to nieodzowny składnik każdego lata. Jednak jeśli korzystamy z grilla gazowego, nowy sezon należy rozpocząć od odpowiedniego przygotowania urządzenia.

Po pierwsze: bezpieczeństwo

Zanim przejdziemy do organizowana spotkań i zabaw na świeżym powietrzu, powinniśmy zacząć od sprawdzenia wszystkich połączeń grilla, oszacowania szczelności butli, sprawdzenia stanu węża, reduktora, zaworów i palników. Pamiętaj, że podczas przechowywania nieosłoniętego urządzenia myszy i inne szkodniki mogły dostać się do środka i uszkodzić niektóre mechanizmy. Jeśli chcesz uniknąć takiej sytuacji w przyszłości, warto zainwestować w pokrowiec na grill gazowy https://www.sklep.landmann.pl/k69,akcesoria-do-grillowania-pokrowce-do-grilla.html, który ochroni sprzęt.

Krok drugi – czyszczenie

Choć wiosenne porządki każdy z nas ma już za sobą,  nie możemy zapominać o naszych urządzeniach. Oczywiście w przypadku grilla wiele zależy od tego, jak zakonserwowaliśmy go na sezon zimowy. Jednak mimo wszystko przyjmuje się, że gruntowne czyszczenie powinno odbywać się co najmniej dwa razy do roku. W przypadku przechowywanie grilla w garażu, piwnicy czy przydomowej szopie, wiele osób stosuje pokrowiec na grill gazowy. Choć jest to świetny sposób na ochronę naszego urządzenia, musimy pamiętać o tym, że po długim przestoju sprzęt jest prawdopodobnie zakurzony i wymaga gruntownego przeglądu. W celu przeprowadzenia dezynfekcji oraz usunięcia resztek jedzenia, które mogły pozostać po ostatnim sezonie, zaczynamy od wypalania. Grill gazowy https://www.sklep.landmann.pl/k2,grille-gazowe.html nagrzewamy do 250 stopni Celsjusza i pozwalamy, by wysoka temperatura poradziła sobie ze wszystkimi zabrudzeniami i bakteriami.

Wstępna konserwacja

Po wypalaniu i ostygnięciu mechanizmu możemy przejść do czyszczenia ręcznego oraz konserwacji. Za pomocą szczotki drucianej zeskrobujemy resztki z rusztu, a następnie konserwujemy go za pomocą oleju o roślinnego o wysokim punkcie dymienia. Aby dostać się do wszystkich mechanizmów, możemy ściągnąć ruszt i rozpocząć czyszczenie aromatyzerów. Podobnie jak wcześniej oczyszczamy je za pomocą drucianej szczotki, natomiast w przypadku, gdy zauważamy pojawienie się szkodliwej rdzy, wymieniamy je na nowe. Możemy również przyjrzeć się całej przestrzeni piekarnika i zbadać ogólną drożność oraz sprawdzić, czy płomień jest jednostajny. W razie jakichkolwiek problemów przechodzimy do czyszczenia palników gazowych za pomocą specjalnej szczotki. Na koniec opróżniamy tackę, na którą spadły wszystkie resztki i wodą z płynem do naczyń myjemy zewnętrzną powłokę urządzenia. Tak przygotowany grill gazowy jest gotowy do pracy w nowym sezonie.

________________________________________________________________________
ARTYKUŁ SPONSOROWANY | Drogi czytelniku powyższy artykuł może być materiałem reklamowym (artykułem sponsorowanym), który został napisany lub zlecony przez reklamodawcę. 

Więcej artykułów

Popularne