Rosnąca temperatura na zewnątrz nie tylko wpływa na poprawę humoru, ale także sprawia, że coraz więcej czasu spędzamy w ogrodzie, na tarasie czy działce. W tym okresie sięgamy również po nasze zakonserwowane po zimie grille. W końcu aromat grillowanych potraw to nieodzowny składnik każdego lata. Jednak jeśli korzystamy z grilla gazowego, nowy sezon należy rozpocząć od odpowiedniego przygotowania urządzenia.

Po pierwsze: bezpieczeństwo

Zanim przejdziemy do organizowana spotkań i zabaw na świeżym powietrzu, powinniśmy zacząć od sprawdzenia wszystkich połączeń grilla, oszacowania szczelności butli, sprawdzenia stanu węża, reduktora, zaworów i palników. Pamiętaj, że podczas przechowywania nieosłoniętego urządzenia myszy i inne szkodniki mogły dostać się do środka i uszkodzić niektóre mechanizmy. Jeśli chcesz uniknąć takiej sytuacji w przyszłości, warto zainwestować w pokrowiec na grill gazowy https://www.sklep.landmann.pl/k69,akcesoria-do-grillowania-pokrowce-do-grilla.html, który ochroni sprzęt.

Krok drugi – czyszczenie

Choć wiosenne porządki każdy z nas ma już za sobą,  nie możemy zapominać o naszych urządzeniach. Oczywiście w przypadku grilla wiele zależy od tego, jak zakonserwowaliśmy go na sezon zimowy. Jednak mimo wszystko przyjmuje się, że gruntowne czyszczenie powinno odbywać się co najmniej dwa razy do roku. W przypadku przechowywanie grilla w garażu, piwnicy czy przydomowej szopie, wiele osób stosuje pokrowiec na grill gazowy. Choć jest to świetny sposób na ochronę naszego urządzenia, musimy pamiętać o tym, że po długim przestoju sprzęt jest prawdopodobnie zakurzony i wymaga gruntownego przeglądu. W celu przeprowadzenia dezynfekcji oraz usunięcia resztek jedzenia, które mogły pozostać po ostatnim sezonie, zaczynamy od wypalania. Grill gazowy https://www.sklep.landmann.pl/k2,grille-gazowe.html nagrzewamy do 250 stopni Celsjusza i pozwalamy, by wysoka temperatura poradziła sobie ze wszystkimi zabrudzeniami i bakteriami.

Wstępna konserwacja

Po wypalaniu i ostygnięciu mechanizmu możemy przejść do czyszczenia ręcznego oraz konserwacji. Za pomocą szczotki drucianej zeskrobujemy resztki z rusztu, a następnie konserwujemy go za pomocą oleju o roślinnego o wysokim punkcie dymienia. Aby dostać się do wszystkich mechanizmów, możemy ściągnąć ruszt i rozpocząć czyszczenie aromatyzerów. Podobnie jak wcześniej oczyszczamy je za pomocą drucianej szczotki, natomiast w przypadku, gdy zauważamy pojawienie się szkodliwej rdzy, wymieniamy je na nowe. Możemy również przyjrzeć się całej przestrzeni piekarnika i zbadać ogólną drożność oraz sprawdzić, czy płomień jest jednostajny. W razie jakichkolwiek problemów przechodzimy do czyszczenia palników gazowych za pomocą specjalnej szczotki. Na koniec opróżniamy tackę, na którą spadły wszystkie resztki i wodą z płynem do naczyń myjemy zewnętrzną powłokę urządzenia. Tak przygotowany grill gazowy jest gotowy do pracy w nowym sezonie.