Nowoczesne środki ochrony roślin są bezpieczniejsze niż ich starsze odpowiedniki, a przeszkody w rejestracji są wyższe niż w przeszłości.

Poziomy resztkowe w żywności są mierzone, aby upewnić się, że nie stanowią zagrożenia dla zdrowia, a także ich trwałość i gromadzenie w środowisku naturalnym. Insektycydy należą do środków owadobójczych i są używane od ponad 25 lat do zwalczania owadów w szeregu upraw, w tym zbóż, kukurydzy i ziemniaków, i działają poprzez zakłócanie centralnego układu nerwowego owadów. Substancja chemiczna zaburza funkcję kanałów sodowych obejmujących błonę, prowadząc ostatecznie do paraliżu i śmierci. Stosuje się je do zwalczania mszyc, mączlików, wciornastków, stonek i innych szkodników w wielu różnych uprawach, w tym w ryżu, soi, zbożach, buraka, ziemniaków i kukurydzy oraz w sadownictwie.

Pomimo dostępności tak wielu chemikaliów do ochrony upraw, zawsze istnieje możliwość zastąpienia niektórych starszych produktów lepszymi, zwłaszcza tymi, w których oporność staje się problemem.

Początek oporności, choć trudny do przewidzenia, jest cechą nowoczesnych związków o specyficznym biochemicznym trybie działania. Glifosat herbicydowy o szerokim spektrum działania jest najlepiej sprzedającym się na świecie środkiem ochrony roślin. Jest stosowany we współpracy z kukurydzą i soją, które zostały genetycznie zmodyfikowane tak, aby były odporne na jego działanie. Jednak po wielu latach intensywnego stosowania pojawiło się kilka gatunków chwastów odpornych na ten środek. Przed tym samym problemem mogą stanąć rolnicy stosujący insektycydy. Glifosat będzie wymagał wymiany, a odkrycie takiego związku będzie wspaniałą nagrodą dla każdej firmy zajmującej się ochroną roślin. Innym motorem poszukiwania nowych i ulepszonych produktów są programy ponownej rejestracji, które trwają obecnie w różnych regionach świata, w tym w Europie. Programy te mają na celu zapewnienie, że wszystkie środki ochrony roślin spełniają nowoczesne standardy bezpieczeństwa i ochrony środowiska.